Voor het laatst aangepast: 9 december 2020

Holter

Wat is een holter

Een holteronderzoek is een hartritme onderzoek door middel van een eventrecorder. Ritmestoornissen van het hart zijn erg lastig te diagnostiseren op basis van de klachten van de patient en het lichamelijk onderzoek. Op het moment van onderzoek bij de dokter zijn de klachten vaak weer over. Met behulp van het holteronderzoek bij de huisarts kan het ritme van het hart gemeten worden op het moment dat de patient ook daadwerkelijk klachten heeft. Dit onderzoek kan over een langere tijdsperiode plaatsvinden tot maximum 14 dagen. Grote kans dus dat ook tijdens minder vaak voorkomende klachten het hartritme kan worden gecontroleerd. De huisarts werkt samen met Ksyos voor deze holterdiagnostiek.

Hoe gaat dat

De patiënt leent een eventrecorder uit onze praktijk om de ritmestoornis te ‘vangen’, zo lang als nodig is en met een maximum van 14 dagen. Met één druk op de knop maakt de patiënt zelf een ritmestrook als hij/zij een ritmestoornis ervaart. De ritmestrook wordt beoordeeld door een cardioloog op afstand die terugrapporteert naar de huisarts. De assistente maakt met u een afspraak om de holter aan te brengen, u krijgt electrodes op de borst geplakt die het hartritme kunnen detecteren. Zij legt u uit hoe u de eventrecorder activeert bij klachten. Zij spreekt met u af wanneer u de holter weer terugbrengt en hoe en wanneer u uitslag kunt verwachten.

Wanneer een holter

Uw huisarts bepaalt of het zinvol en/of nodig is een holter onderzoek uit te voeren. Reden waarvoor uw huisarts een holteronderzoek kan adviseren zijn hartkloppingen die weg zijn als u bij de huisarts komt, vaak overslaan van het hart, onregelmatige hartslag, verdenking van aanvalsgewijs boezemflibrilleren, wegrakingen of bijna-wegrakingen.

Kosten holteronderzoek

Een holteronderzoek valt onder de basisverzekering. De holter wordt door de fimra Ksyos uitgelezen en beoordeeld door een cardioloog. De kosten voor de beoordeling door de cardioloog worden vergoed door de zorgverzekeraar, maar komen ten laste van het eigen risico.