Voor het laatst aangepast: 31 maart 2021

Astma

Huisartsenpraktijk Oppe Ruiver biedt patiënten met astma een zorgprogramma voor de behandeling en begeleiding van hun aandoening. De behandeling vindt plaats door de huisarts en praktijkondersteuner in samenhang met andere zorgverleners. Uw huisarts werkt hiervoor in regionaal verband samen binnen de Huisartenscoöperatie Cohesie. Cohesie heeft met uw zorgverzekeraar afspraken gemaakt over de vergoeding van het zorgprogramma.

Gebruik van inhalatie medicatie

Bij het gebruik van inhalatie medicatie bij astma (“pufjes”) is een juist gebruik heel belangrijk om te zorgen dat de medicatie ook echt in uw longen komt en niet in de keel of slokdarm. U krijgt bij een eerste inhalatierecept bij de apotheek uitleg en de praktijkondersteuner zal controleren of het goed gaat en zo nodig tips en adviezen geven.

Er zijn heel veel verschillende pufjes (tientallen!) en elk pufje is weer iets anders in gebruik. Als u een account aanmaakt bij de apotheek kunt instructiefilmpjes bekijken over precies dat merk pufje dat u is voorgeschreven. Via dat account kunt u ook eenvoudig de medicatie herhalen voordat u zonder zit.

Informatie over astma en longfunctieonderzoek